Saturday, December 3, 2011

Seminarium om kvinnors roll i ett federalt Iran för framtiden



Det mest grundläggande problemet i dagens Iran är avsaknaden av demokrati. Det saknas respekt för oliktänkande och mänskliga fri- och rättigheter lyser med sin frånvaro. Landets nationella grupper och flera etniska grupper saknar politiska, nationella, kulturella och socioekonomiska rättigheter. Kvinnor i Iran är diskriminerade på grund av sitt kön, men även på grund av etnisk tillhörighet, religiös tillhörighet och språktillhörighet. Många kvinnor har också blivit utsatta för våld både i samhället och inom familjen och situationen för kvinnor har förvärrats under den senaste tiden.

På detta seminarium vill vi diskutera kvinnornas situation i Iran med huvudfokus på kvinnorna i de så kallade nationella grupperna: Hur ser situationen ut för kvinnor i Iran? Hur arbetar kvinnor politiskt? Hur ska kvinnor få samma rättigheter som män och hur ska alla invånare i Iran få fullvärdiga demokratiska och mänskliga rättigheter?

Medverkande är Monreh Sulemani, medlem i Balochistan Peoples Parties och aktiv i Balochistan Human Right Group; Soudabeh Ardavan från Azerbajdzjan, före detta politisk fånge och politisk aktivist; och Parvanah Heidari, representant i Sverige för Kurdistans Demokratiska Parti samt ordförande för Kurdistans Demokratiska Parti i Irans internationella kvinnoförbund. Samtalsledare: Claes Nordmark, Socialdemokraternas kurdnätverk.

Information
Tid: tisdagen 6 december klockan 18.00-21.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Språk: svenska
Fri entré

Välkommen!

Arrangeras av: Olof Palmes Internationella Center, Socialdemokraterna och Nationella gruppers kongress för ett federalt Iran

No comments:

Post a Comment